Αρχική>Θέρμανση>Αντλία Θερμότητας

Αντλία Θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας έχουν χαρακτηριστεί ως τεχνολογία ανανεώσιμης ενέργειας σε σύγκριση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης και ως ιδανική λύση για τη θέρμανση ή τον κλιματισμό κατοικιών καθώς και για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Η τεχνολογία των σύγχρονων αντλιών θερμότητας έρχεται να αντικαταστήσει την ενεργοβόρο παραγωγή θερμικής ενέργειας. Στον αέρα αλλά και στο υπέδαφος υπάρχει αρκετή ποσότητα θερμικής ενέργειας που με ένα μικρό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μπορούμε να μεταφέρουμε στην προς θέρμανση κατοικία.

Οι αντλίες θερμότητας που με τον ψυκτικό κύκλο συμπίεσης και εξάτμισης του Freon μεταφέρουν την θερμότητα αποδίδοντας, ανάλογα τις συνθήκες, μέχρι και 5 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνουν.

Με τις αντλίες θερμότητας κάνετε εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς η απαιτούμενη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη απορροφάται κατά 70% από το περιβάλλον, ενώ το υπόλοιπο 30% λαμβάνεται με τη μορφή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι είναι η αντλία θερμότητας;

Η αντλία θερμότητας είναι η συσκευή που αντλεί θερμική ενέργεια από το περιβάλλον (πηγή) που βρίσκεται σε χαμηλή θερμοκρασία προς το μέσο που χρησιμοποιούμε για θέρμανση του χώρου (συνήθως αέρας ή νερό) που βρίσκεται σε υψηλότερη θερμοκρασία.

Αρχή λειτουργίας.

Η αρχή λειτουργίας της αντλίας θερμότητας πρωτοεφαρμόστηκε ως επί το πλείστον στα συνήθη ψυγεία και καταψύκτες, τα κλιματιστικά και εν συνεχεία σε συσκευές παραγωγής ζεστού νερού χρήσης. Η αρχή λειτουργίας της αντλίας θερμότητας είναι πολύ απλή. Ο ήλιος θερμαίνει τον αέρα του περιβάλλοντος και ο αέρας αυτός χρησιμοποιείται από τον εναλλάκτη της αντλίας θερμότητα για να αντλήσει την ενέργειά του και να την μετατρέψει σε θέρμανση. Προκειμένου να επιτευχθεί η μετατροπή της ενέργειας, η αντλία χρειάζεται ένα μικρό ποσό ηλεκτρικής ενέργειας.

Πως λειτουργεί;

Η αντλία θερμότητας έχει ένα ψυκτικό κύκλωμα όπου χρησιμοποιεί το ψυκτικό μέσο (Freon) το οποίο ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης στις οποίες λειτουργεί μπορεί να βρίσκεται είτε σε αέρια είτε σε υγρή κατάσταση.

Το ψυκτικό κύκλωμα αποτελείται από 1) τον συμπιεστή 2) τον συμπυκνωτή, 3) την βαλβίδα εκτόνωσης και 4) τον εξατμιστή. Ένας ανεμιστήρας ωθεί τον εξωτερικό αέρα στον εξατμιστή, εκεί το ψυκτικό μέσο το οποίο βρίσκεται σε υγρή μορφή απορροφά θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα και μετατρέπεται σε αέριο. Στην συνέχεια το αέριο συμπιέζεται και φτάνει σε πολύ υψηλή θερμοκρασία για να εισέλθει στον συμπυκνωτή, όπου το ψυκτικό μέσο αποβάλει την θερμότητα που έχει αποκτήσει στο μέσο θέρμανσης του χώρου (αέρα ή νερό) και μετατρέπεται σε υγρή μορφή. Το ψυκτικό μέσο αφού εκτονωθεί είναι έτοιμο να μετατραπεί σε αέριο για άλλη μια φορά και να απορροφήσει νέα θερμότητα.

Τι είναι ο βαθμός απόδοσης COP και ο εποχιακός βαθμός απόδοσης Seasonal COP;

Βαθμό απόδοσης (COP ) ονομάζουμε τον λόγο απόδοσης θερμικής ενέργειας προς κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε kW. Όταν δηλαδή μια μονάδα έχει βαθμό απόδοσης COP 4,3 σημαίνει ότι σε κάθε 1 kW ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνει, αποδίδει 4,3 kW θερμότητας στο νερό της εγκατάστασης.
Εποχιακό βαθμό απόδοσης ονομάζουμε τον μέσο βαθμό απόδοσης της χειμερινής περιόδου που μπορεί να πετύχει μία αντλία θερμότητας.

Από τι επηρεάζεται ο βαθμός απόδοσης;

Ο βαθμός απόδοσης μίας αντλίας θερμότητας αέρος – νερού επηρεάζεται από 2 παράγοντες
Α) Την εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος που όσο μειώνεται η αντλία δυσκολεύεται να απάγει θερμότητα και έτσι μειώνεται η αποδοτικότητα της και
Β) Την ζητούμενη θερμοκρασία νερού της εγκατάστασης η οποία όσο πιο υψηλή πρέπει να είναι, τόσο αυξάνεται και η ηλεκτρική κατανάλωση που χρειάζεται ο συμπιεστής της αντλίας.

Για τους παραπάνω λόγους ο συνδυασμός αντλίας θερμότητας με ενδοδαπέδια θέρμανση που έχει την χαμηλότερη ζητούμενη θερμοκρασία νερού (περίπου 35 oC θερμοκρασία νερού) είναι με διαφορά άνω του 35% οικονομικότερη λύση σε κόστος λειτουργίας από τα fan coil (περίπου 50 oC θερμοκρασία νερού) ή τα θερμαντικά σώματα (περίπου 65 oC θερμοκρασία νερού).

end faq

The Best Bookmaker Betfair Review betfair cvisit from here.